Kedves olvasóink, szeretnénk tájékoztatni Önöket, hogy a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) intézményrendszerei, partnerei és a akcióban résztvevő civil szervezet a koronavírus miatt kialakult nehéz helyzetre való tekintettel, mindannyiunk egészsége érdekében távmunkában dolgoznak.

Az akcióban résztvevőknek kiemelten fontos a magyar zsidó közösség folyamatos tájékoztatása és segítése. Nagyon reméljük, hogy a járvány minél hamarabb lecseng és visszatérhetünk normál működésünkhöz, találkozhatunk, kezet foghatunk, egymásra mosolyoghatunk.
Ha most nem, mikor?
Most aktuális igazán a kérdés. Számítunk Önökre és Önök is számíthatnak ránk. Elszigetelten is összetartozunk, most jobban, mint valaha. Ha nem most, mikor. Csináljuk együtt, csatlakozzanak. Köszönjük!
Önkéntes Koordinációs Központunk segít, hogy minden igénylő segítséget kapjon, és minden önkéntes megtalálja a számára alkalmas feladatot. Ahhoz, hogy az együttműködés minőségét biztosítani tudjuk az alábbi Önkéntes Szabályzat elfogadása szükséges.
Támogatás
Kedves olvasóink és hittestvéreink! Vallásunk és hagyományunk egyik pillére az önzetlen adakozás, ennek szellemében szeretnénk fölhívni a figyelmüket néhány számlaszámra, amelyre adományokat, felajánlásokat küldhetnek.
Az összegyűlt pénzt a koronavírus-fertőzés által bármilyen formában érintett, rászoruló hittestvéreink megsegítésére, a közösségünkkel kapcsolatos feladatok ellátására fordítjuk.
GY.I.K.
Gyakran Ismételt Kérdések - Kattints a kérdésre!
Hogyan tudok kosher meleg ételt házhoz rendelni?
Amennyiben Ön holokauszt túlélő, akkor kérjük, igényét a MAZS Alapítvány (mazsa@mazs.hu // +36 1 888 9400)felé jelezze, amennyiben Ön *igényjogosult másodgenerációs holokauszt túlélő (1945 október után 30. után született, egyedül élő, és egyedül álló,), akkor regisztrálni kell a MAZSIHISZ Szociális Osztályán (szocialis@bzsh.hu // +36 30 342 9172). Amennyiben Ön nem igényjogosult, akkor üzemi konyhánkból körülbelül 2.000 Ft / fő / adag áron tudja megrendelni a szolgáltatást a Szociális Osztályon leadott rendelési megbízással.
* A jogosultságot a Szociális Osztály vizsgálja és egyedileg mérlegeli a hozzájárulás esetleges mértékét.
A Szociális Osztály nem veszi fel a telefont, nem válaszolnak az e-mail-re, mit csináljak?
Tekintettel a megnövekedett érdeklődésre, az elérhetőség nehezebbé vált, a visszahívás és a válaszok küldési ideje megnövekedett. Kérjük türelmüket és megértésüket, igyekszünk minden érdeklődést megválaszolni. Elérhetőségek: szocialis@bzsh.hu // +36 30 342 9172.
Kapok-e valamilyen pénzügyi vagy csomag segélyt a jelenlegi helyzetben?
Amennyiben Ön holokauszt túlélő, akkor a MAZS Alapítvány a támogatási programja szerint szervezi a segítséget, kivéve azok a szolgáltatások, amikben Önkénteseink is segíteni tudnak (kutyasétáltatás, technikai segítségnyújtás, távoktatás, stb.) Azon másodgenerációs holokauszt túlélők részére, akik számára családjuk nem tud segítséget biztosítani, de a veszélyeztetett korosztályhoz tartoznak Önkénteseink intézik a bevásárlást és gyógyszerkiváltást (a vásárlás költsége Önt terheli). A rászorult családok részére a Jaffe Zsidó Családsegítő program biztosít támogatást.
Van-e a második generációnak szóló pénzbeli kárpótlás?
A Hitközség nem biztosít ilyen jellegű segítséget, de amennyiben Ön a veszélyeztetett korosztályhoz tartozik, és családja nem tud Önnek segíteni a krízis helyzet során, akkor Önkénteseink intézik Ön helyett a bevásárlást és gyógyszerkiváltást (a vásárlás költsége Önt terheli).
Második generációs Együtt Programban lehet e-mailben hiánypótolni?
Hiánypótlás csak azok számára érhető el, akik korábban regisztráltak. A hiánypótlást a regisztrációs e-mail címen keresztül lehet elvégezni.
Mikor nyitnak ki a Zsinagógák?
A veszélyhelyzet megszűnése után, de minden héten van virtuális istentisztelet, figyeljék oldalainkat! Bízunk benne, hogy minél hamarabb és újult erővel köszönthetjük egymást a megszokott módon péntek esténként.
Kihez fordulhatok, ha nem érzem jól magam?
Ha Ön rosszul van, krónikus beteg vagy megsérült akkor Háziorvost, ügyeletet kell hívni, súlyos esetben értesítse a mentőket (104)! Amennyiben Önt lelkileg megviseli a bezártság, nyomasztják a körülmények akkor hívja támogató telefon vonalunkat. A telefonos támogatás fogadási rendje és telefonszáma elérhető a MAZSIHISZ weboldalán.
Gyógyszereimet kell kiváltani, hogyan tudnak segíteni?
Hívja telefonos ügyeletünket (+36 30 541 8771), vagy keresse fel a MAZSIHISZ weboldalán az segítség igénylési menüpontot. Igénylőként adja meg a nevét, születési helyét, idejét, és TAJ számát. A háziorvos által "felhőbe" küldött receptet Önkéntesünk kiváltja és elviszi Önnek.
Heisler András: A Mazsihisz megpróbál segíteni mindenkinek
Radnóti Zoltán rabbi: Radikális óvintézkedésekről határozott a krízismenedzsment
MAZSIHISZ Szociális osztály:
új kihívások a járvány alatt

A koronavírus-fertőzés okozta helyzet miatt a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) szociális ügyekért felelős osztálya is új kihívásokkal néz szembe, hiszen megváltozott körülmények között kell gondoskodni rászoruló hittestvéreinkről, s köztük holokauszttúlélőkről. Tevékenységükről, munkájukról és feladataikról Kádár Györgyöt kérdeztük, aki tíz éve vezeti a Mazsihisz szociális osztályát.
SEGÍTSÉGKÉRÉS, TÁJÉKOZTATÁS
VÍRUSKRÍZIS KAPCSÁN
Telefonszám: + 36 (30) 541-8771

Hívható mindennap 9-19 óra között, a fennmaradó órákban a kontroll szoba fog válaszolni a kérdésekre. A telefonálóktól a beszélgetés során kollégáink a következő adatokat fogják kérni: név, születési név, életkor, elérhetőség (telefonszám, e-mail cím, CC azonosító), MAZS és/vagy hitközségi ellátás jellege (ha van). Mivel sok hívásérkezik erre a számra, arra kérjük a telefonálókat, segítsék kollégáink munkáját azzal, hogy lényegre törően és röviden mondják el kérésüket. Köszönjük megértésüket és együttműködésüket!
TÁMOGATÓ VONAL
VÍRUSKRÍZIS KAPCSÁN
Telefonszám: + 36 (30) 541-6524

A krízis menedzsment szakképzett pszichológusai várják az Ön hívását az alábbi időpontokban:
A krízis támogató vonalról bővebben:
Életünk a koronavírus járvány következtében néhány hét alatt gyökeresen átalakult, megváltozott. Az eddigi megszokott életünket magunk mögött kellett hagynunk és alkalmazkodnunk kell a gyakran óráról órára változó helyzethez. Ez az alkalmazkodás nagyon sok plusz energiát kíván tőlünk.

Ha:
- egyedül van, vagy úgy érzi, hogy nincs kivel megosztania félelmeit, kérdéseit;
- úgy érzi, hogy a kialakult helyzet miatt pánikba esik, és szorongását nem tudja kezelni;
- ha hozzátartozója érintett a betegség által, és ezáltal szüksége lenne mentális támogatásra;
- ha Ön vagy hozzátartozója (önkéntes) karanténban kell, hogy tartózkodjon és a bezártság érzés; miatt hangulata egyre rosszabb vagy kilátástalannak érzi a helyzetét. Akkor HÍVJA MENTÁLIS SEGÉLY SZOLGÁLATUNKAT!
A segélyhívó vonal nyújtotta szolgáltatás nem terápia, hanem gyors, akut támogató segítségnyújtás, mely által túl lehet lendülni mélypontokon, vissza lehet kerülni egy jobb mentális állapotba.
Nehéz időket élünk át mindannyian, egy olyan különleges időknek vagyunk a szenvedői, amit még egyikünk sem élt át. Ebben a nehéz helyzetben a Mazsihisz megpróbál segíteni mindenkinek.
Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnöke
Nehéz időket élünk át mindannyian, egy olyan különleges időknek vagyunk a szenvedői, amit még egyikünk sem élt át. Ebben a nehéz helyzetben a Mazsihisz megpróbál segíteni mindenkinek.
Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnöke
FONTOS TELEFONSZÁMOK ÉS INFORMÁCIÓK
Veszélyhelyzet alatti elérhetőségek
CHEVRA / TEMETKEZÉSI OSZTÁLY
Személyes ügyfélfogadás a Chevrán nincs. Telefonszám: 36 (1) 413-5518, 36 (1) 413-5546

Telefonon felvilágosítás: hétfőtől-csütörtökig: 8.00-16.00 óra között. Pénteken 8.00-13.00 óra között

Temetés ügyintézése: hétfőtől-csütörtökig 8.00-12.00 óra között. Pénteken 8.00-11.00 óra között.
SZOCIÁLIS OSZTÁLY
Telefon : +36 (1) 413-5571, +36 (1) 413-5524 (fax is)
E-mail : szocialis@bzsh.hu
KOZMA UTCAI ZSIDÓ TEMETŐ
NYITVA TARTÁS: Szombat kivételével minden nap: 8.00-15.00 óra között
MAZSIHISZ-BZSH JOGI IRODA
Telefon: 06-20-444 9528
e- mail: jog@bzsh.hu, jog@mazsihisz.hu

Jogi képviseletünk irodája is távmunkában látja el tevékenységét újabb intézkedésig.
Ennek megfelelően a Síp utcai központi székházban a személyes ügyfélfogadás
szünetel.
TÁVOKTATÁS
Örömmel tudatjuk, hogy az oktatási intézményeinkben, a Scheiber Sándor Általános Iskola és Gimnáziumban és a Külkereskedelmi Gimnáziumban is kifogástalanul működik a digitális oktatás a szülők és a diákok nagy örömére. Köszönjük az oktatóink magas szintű munkáját.
Támogatás
Kedves olvasóink és hittestvéreink! Vallásunk és hagyományunk egyik pillére az önzetlen adakozás, ennek szellemében szeretnénk fölhívni a figyelmüket néhány számlaszámra, amelyre adományokat, felajánlásokat küldhetnek.
Az összegyűlt pénzt a koronavírus-fertőzés által bármilyen formában érintett, rászoruló hittestvéreink megsegítésére, a közösségünkkel kapcsolatos feladatok ellátására fordítjuk.

A számlaszámok:

HUF
IBAN: HU36117070242040802200000000
SWIFT: OTPVHUHB

EUR
IBAN: HU14117638420071988700000000
SWIFT: OTPVHUHB

USD
IBAN: HU08117638420071801300000000
SWIFT: OTPVHUHB

A megjegyzés rovatba kérjük beírni: KORONAVÍRUS
Legyünk egymás támaszai a bajban! Köszönjük segítségüket!
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk.
Rendben