Mi a (magyar) zsidó irodalom?

A Goldziher Ignác Zsidó Történeti és Kulturális Kutatóintézet kerekasztal-beszélgetése.

Van-e zsidó irodalom és léteznek-e zsidó írók? A zsidó hagyomány milyen szerepet játszik (vagy játszhat) a mai magyar irodalomban? Létezik-e külön irodalmi zsidó női hang és egyáltalán, ha feltételezzük, hogy van zsidó irodalom, ez kisebbségi jellegű vagy pedig értelmetlen erről így beszélni?

A Goldziher Ignác Zsidó Történeti és Kulturális Kutatóintézet ötödik nyilvános eseményének résztvevői ezekről a kérdésekről fognak beszélgetni. A kerekasztal-beszélgetés egy, a magyar zsidóságról szóló történetírás eredményeit, mulasztásait és feladatait körbejáró sorozat része.

Mindenkit szeretettel várunk!
2022.06.30. csütörtök 17:00
Magyar Zsidó Múzeum
Résztvevők:
Résztvevők:
  • Jablonczay Tímea irodalomtörténész
  • Schein Gábor író,
  • Vári György zsidó közösségi vezető, irodalomtörténész.

Moderátor: Peremiczky Szilvia irodalomtörténész, az ORZSE oktatója.
Az Intézetről

A Goldziher Ignác Zsidó Történeti és Kulturális Kutatóintézetet a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ), a Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) és a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár (MILEV) közösen hozta létre 2021-ben. Kutatóintézetünk a zsidósággal kapcsolatos kutatásokat végez különböző diszciplínák keretein belül, leginkább a történelem, politológia, szociológia, pszichológia, filozófia és a művészettörténet területén, valamint interdiszciplináris formában. Célja a közösséget leginkább érintő és foglalkoztató kérdésekkel kapcsolatos elméleti és empirikus kutatások végzése, az eredmények közzététele és azok megvitatása a nemzetközi és a hazai tudományos közösséggel, az érdeklődő nagyközönséggel, valamint az eredmények eljuttatása a döntéshozókhoz.